КОМУНАЛНА ХИГИЈЕНА И СВЕСТ ГРАЂАНА
17.04.2014


Руководство Градске општине Палилула, у сарадњи са комуналним предузећима и организацијама цивилног друштва, уз подршку грађана, помера границе у решавању комуналних проблема и промени свести становника по питању очувања животне средине у насељима ове нишке општине - истакао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула гостујући у јутарњем програму Нишке телевизије.

Градска општина Палилула већ две године остварује појачан комунални надзор у свим насељима општине, у циљу побољшања квалитета живота становника. Поступајући по пријавама и захтевима грађана из насеља «Црвена Звезда» уведен је и ноћни рад комуналних инспектора и сарадника. Извештај са ове локације био је поражавајући. Установљено је да упркос бројним упозорењима и разговорима председника општине Бобана Џунића са становницима «дивљег» насеља, које чини Ромска популација, одлагање отпада на улици и тротоару прометног булевара «Душана Поповића» формирањем дивље депоније, није престало. Овај део насеља је најужем градском језгру, у непосредној близини спомен комплекса „Ћеле Кула“ и Природно-математичког факултета. Градском уредбом је у овој зони најстрожије забрањено чување домаћих животиња. Наши инспектори су утврдили да се уредба не поштује и да се у „дивљем насељу“ чувају коњи. Све то нарушава животну средину. Опомињем грађане овог „дивљег насеља“, рекао је председник Џунић да ћемо веома брзо, у сарадњи са надлежним инспекцијама града, посебно ветеринарском инспекцијом уклонити све животиње које се чувају у овом градском насељу.

Један од наших пројеката, „Живети зелено“, који смо недавно завршили уз подршку  Европске уније, има за циљ мењање свести наших суграђана о заштити животне средине. Више пута смо имали радне састанке са становиницима насеља у „Црвеној Звезди“. Међутим, после сваког састанка и чишћења, уз помоћ ЈКП „Медиана“, поново се гомилао отпад и настајала дивља депонија. Из извештаја наших инспектора може се видети да се овде налазе празни контејнери а многи становници овог дивљег насеља бацају ђубре поред контејнера. Слична је ситуација и на простору Спомен комплекса „Бубањ“, Старог гробља „Горица“, поред Јужне мораве.

По мишљењу Бобана Џунића очигледно да је промена свести сваког појединца у основи задатак свих субјеката. То не кошта много, али уколико морамо да мењамо нашу свест морамо онда да је мењамо и неким казненим мерама. Нажалост, када су у питању прекршаји који се односе на комуналну и еколошку проблематику, још увек су нам далеко законска системска решења. Надлежни органи, посебно полиција и суд морају да по пријавама поступају брже и ригорозније. (ЕКОполис,Д.В.)